ICONEN MO Leren
Ik kies zelf lerenBanner ik kies zelf leren

Leren over jezelf

Leren over jezelf betekent dat je gaat ontdekken wie jij bent.
Bijvoorbeeld; wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Waar je goed in bent. Waar jij blij van wordt. Maar ook waar je soms onzeker van wordt. En hoe je dat kunt veranderen.

Als je jezelf goed kent dan helpt dat. Je kunt dan kiezen voor mensen en dingen die goed bij je passen. En je weet steeds beter wat je kunt doen als je je niet fijn voelt.

Leren over jezelf is nooit klaar. Je blijft altijd veranderen. En er is altijd iets nieuws te ontdekken.

Wortels

Waar kom je vandaan?

Je komt ergens vandaan, je hoort ergens bij. Dat is jouw gezin met jouw ouders, en jouw familie. En als je gelovig bent: jouw kerk. Ook je werk is belangrijk. En waar je woont. Waar je vandaan komt, wordt ook wel je wortels genoemd.

Uit je wortels heb je positieve dingen gekregen en geleerd. En misschien ook dingen die minder positief zijn. Elk mens heeft andere wortels. Dat maakt ieder mens uniek.

Trots

Trots

Trots is een prettig gevoel. Je voelt het als je iets goed kan of hebt gedaan. Het maakt je blij van binnen!

Trots kun je bij van alles voelen: je hebt iets moois gemaakt. Of je bent goed in je werk.
Misschien kan je goed zingen of lekker koken. Of er is iets anders dat jou een trots gevoel geeft.

Trots is ook hoe je denkt over jezelf. Trots op jezelf zijn is positief. Je vindt jezelf OK. Waar ben jij trots op?

Onzeker

Trots is een fijn gevoel. Maar soms voel je dat helemaal niet. Ook al zegt iemand tegen je: daar ben je goed in! Het kan dat je dit weet met je hoofd, maar dat je er niet blij van wordt. Je voelt je onzeker.

Soms voel je je de ene dag trots, en de andere dag helemaal niet. Het is altijd belangrijk dat je lief bent voor jezelf.

Je kan jezelf blij maken met iets prettigs… De een gaat een video kijken op de bank. De ander koopt een mooi nieuw shirt. Soms helpt dat.

Je kunt ook prettige dingen tegen jezelf zeggen. Helpende gedachten noemen we dat. Het kan ook dat je je nooit trots voelt. Dat je nooit blij bent met jezelf. Het is niet prettig als je dit zo voelt. Praat daar dan met iemand over.

Eenzaam

Soms voel je je eenzaam. Je mist mensen om je heen. Of je vindt het moeilijk om contact te maken met andere mensen. Of je voelt je niet thuis bij de mensen met wie je bent. Ook op een drukke verjaardag kun je je eenzaam voelen.

Wat kun je doen als je je je eenzaam voelt en je wilt dat veranderen?
Vaak weten anderen helemaal niet dat je je eenzaam voelt. Het is belangrijk dat je zelf de eerste stap zet. Op deze pagina lees je meer over nieuwe mensen leren kennen.

Opkomen voor jezelf

Steffie heeft een speciale website over opkomen voor jezelf. Je leert over wat je in je lichaam kunt voelen als iemand iets doet wat jij niet fijn vindt. En hoe je het kunt laten weten als je iets niet wilt.

Naar de website

Jouw mening

Een mening hebben betekent dat je ergens iets van vindt. Bijvoorbeeld: je vindt een liedje mooi. Of je vindt boerenkool niet lekker. Je kunt over alles een mening hebben. Over mensen. Over dingen. Over wat jij goed of fout vindt. Jouw mening hoort bij jou. En een mening kan veranderen.

Soms weet je nog niet goed wat je ergens van vindt. Of is het spannend om je mening te delen met anderen. Het helpt om het te oefenen bij mensen bij wie je je fijn voelt.

Iedereen mag zijn eigen mening hebben en vertellen. Ook al is deze mening anders dan die van anderen. Dat heet vrijheid van meningsuiting.

Mening

Volg ons op

Philidelphia

Mo is bedacht en gemaakt door Stichting Philadelphia Zorg

© Copyright 2024 mo.online

Cookies